تجهیزات اصلی سیستم اعلام حریق شامل تجهیزات آتش نشانی تشخیص حریق (دتکتورها و شاسیها)، تجهیزات هشدار دهنده دیداری و شنیداری حریق (آژیرها، فلاشرها، زنگها و …)، پنل کنترل مرکزی که در ارتباط با تجهیزات تشخیص حریق و اعلام حریق ارتباط برقرار میکند.
و تجهیزات جانبی مختلف (انواع مبدلها، انواع رلهها و بردهای اینترفیس، جداکننده اتصال کوتاه، انواع تجهیزات ارتباطی و آزمایش سیستم، کابلها، جعبه تقسیمها و…) که برای تکمیل و قدرتمند نمودن سیستم مورد استفاده قرار میگیرند. تمامی تجهیزات اعلام حریق باید دارای استانداردهای معتبر و شناخته شده باشند، تا سیستم اعلام حریق بتواند دارای عملکرد صحیح باشد.
تجهیزات تشخیص حریق (دتکتورها، شستیها)
فهرست مطالب
دتکتور اعلام حریق
دتکتورها وظیفه آشکارسازی حریق را برعهده دارند. در صورت وقوع حریق دتکتور سیگنالی را به پنل مرکزی ارسال و اعلام حریق مینماید. دتکتورها دارای انواع مختلف (دودی، حرارتی، شعله ای و گازی) هستند. جهت آشنایی بیشتر با انواع دتکتورها، به مطلب مربوط به بررسی انواع دتکتورهای سیستم اعلام حریق مراجعه نمایید.
شاسی اعلام حریق
شاسی اعلام حریق و یا شستی اعلام حریق یکی از اجزاء تشخیص اعلام حریق دستی میباشد. در صورت وقوع حریق با فشردن طلق شستی اعلام حریق و یا شکستن شیشه شاسی توسط افراد، آلارم به پنل اعلام حریق ارسال شده و سیستم اعلام حریق فعال میگردد و باعث به صدا در آمدن تجهیزات صوتی و شنیداری هشدار دهنده میگردد. شاسی اعلام حریق معمولاً دارای یک LED میباشد که در زمان حریق چراغ روشن میگردد. برای ریست کردن طلق شاسی و یا تعویض شیشه شکسته از یک کلید و یا آچار مخصوص توسط افراد آموزش دیده استفاده میشود. شاسی اعلام حریق نباید در مکانهای کثیف و آشپزخانه نصب شود و معمولاً در مکان هایی استفاده میشود که قابل روئیت افراد باشد، مانند: راهروها، راه پلهها، کنار دربهای ورود و خروج. شستیها با توجه به مکان مورد استفاده ضد آب یا ضد انفجار میباشند. بر روی شاسیها کلمه Fire درج شده و به رنگ قرمز میباشند.
تجهیزات هشدار دهنده دیداری و شنیداری حریق (آژیرها، چراغ ها، زنگها)
آژیر اعلام حریق
آژیر اعلام حریق یکی از تجهیزات صوتی و شنیداری سیستم اعلام حریق است. در زمان حریق این آژیرها فعال شده و به صدا در میآیند و ساکنین را از بروز حریق مطلع مینمایند. هر زون نیازمند یک آژیر اعلام حریق میباشد. صدای آژیر اعلام حریق باید متفاوت با سایر آژیرها (آژیر دزدگیر و …) باشد. آژیر اعلام حریق باید در راهروها، انبارها و … به وضوح دیده شود. بنابراین استفاده از چند آژیر با صدای کم بهتر از تعداد آژیر کم با صدای بلند میباشد. حداقل صدای آژیراعلام حریق باید 65db باشد. محل نصب آژیرها با توجه به نوع کاربری های مختلف متفاوت است. معمولاً در سیستم اعلام حریق متعارف آژیرها بهصورت مستقل نصب می شوند، ولی در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر آژیرها در کنار دتکتورها و شاسیها در یک حلقه یا لوپ قرار میگیرند. در صورت وقوع حریق و ارسال آلارم هشدار به پنل اعلام حریق، آژیرها به صدا در میآیند.
چراغ چشمک زن اعلام حریق
چراغ چشمک زن جزء تجهیزات دیداری سیستم اعلام حریق است. این چراغ ها معمولاً به رنگ قرمز بوده و در بالای درب واحدها و اتاقها و یا راهروها و راه پلهها نصب میگردد. چراغهایی که در راهروها و راه پلهها نصب میشوند به موازات آژیرها قرار گرفته و به صورت هماهنگ با آژیرها فعال میشوند. در صورت از کار افتادن آژیر، چراغ چشمک زن افراد را از وقوع حریق مطلع مینماید، مناسبترین گزینه برای آگاهی افراد ناشنوا از رخداد حریق چراغهای چشمک زن میباشند.
چراغ ریموت سردرب اعلام حریق
جهت تشخیص دقیق محل آتش سوزی در ساختمانهای چند واحدی از چراغ های سردرب واحدها استفاده میشود. در صورت فعال شدن دتکتورها، چراغ ریموت سردرب نیز روشن و مکان دقیق حریق مشخص میشود.
پنل مرکزی اعلام حریق
یکی از اجزاء اصلی سیستم اعلام حریق است که وظیفه مدیریت سیستم را برعهده دارد. پنل مرکزی سیگنالهای ارسالی از طرف دتکتورها و شستیها را دریافت نموده و با استفاده از اجزاء دیداری و شنیداری اعلام حریق، افراد را از بروز حریق مطلع مینماید. پنل مرکزی اعلام حریق میتواند مکان دقیق حریق را نیز شناسایی کند، بنابراین باید در مکان هایی نصب شود که احتمال آتش سوزی در آنجا کم و رفت و آمد افراد مسئول در آنجا زیاد و به راحتی قابل مشاهده باشد (معمولاً ورودی ساختمان ها). تا در زمان وقوع حریق و روشن شدن چراغ های تابلوی مرکزی سریعاً بتوانند مکان دقیق حریق را با استفاده از تابلو شناسایی و اقدامات لازم جهت اطفاء را فراهم نمایند.
جدا کننده اتصال کوتاه
با استفاده از این جدا کننده میتوان در صورت بروز عیب قسمت معیوب را از قسمت سالم جدا نمود و پس از برطرف نمودن عیب دوباره اتصال مدار را برقرار نمود. در طراحی و اجرای سیستم اعلام حریق به ازای هر زون در هر لوپ باید یک ایزولاتور اتصال کوتاه در نظر گرفته شود. زیرا در صورت اتصال کوتاه در هر لوپ تجهیزات سیستم اعلام حریق از کار میافتند. با استفاده از ایزولاتور اتصال کوتاه میتوان از بروز چنین مشکلی جلوگیری نمود. با توجه به استاندارد NFPA72 در صورت اتصال کوتاه در لوپ، با توجه به استاندارد NFPA72 اتصال کوتاه میتوان از بروز چنین مشکلی جلوگیری نمود.
منبع تغذیه
سیستمهای اعلام حریق علاوه بر متصل بودن به شبکه الکتریکی ساختمان باید دارای سیستم برق اضطراری و باطری نیز باشند. تا در صورت قطع شدن برق دستگاه از کار نیافتد.
بدون دیدگاه