سیستم کشف حریق چیست؟

سیستم کشف حریق

سیستم‌های اعلام و اطفا حریق و طراحی و اجرای آنها، از سری اقدامات ایمنی پر اهمیت، جهت استفاده در تمامی ساختمان‌های واجد شرایط، هستند.

در این مطلب به توضیحاتی درباره سیستم کشف حریق یا اعلام حریق می‌پردازیم:

سیستم کشف حریق (اعلام حریق) چیست

سیستم کشف حریق (اعلام حریق) به مجموعه ای از تجهیزات آتش‌نشانی که هماهنگ با یکدیگر، جهت خبر دادن و آشکارسازی وقوع آتش‌سوزی در محیط سازمان‌ها یا مکان‌های دیگر عمل می‌کنند، گفته می‌شود.

این سیستم‌ها از طریق آژیر و فلاشرهایی که دارند، در لحظات اولیه حریق، افراد را از وقوع آن با خبر کرده و باعث می‌شوند افراد هرچه سریع‌تر محل را ترک کرده و از خطرات جانی و مالی ناشی از آتش‌سوزی، پیشگیری شود.

سیستم کشف حریق

انواع سیستم‌های کشف و اعلام حریق مزایا و معایب

1.سیستم‌های اعلام حریق خانگی (موضعی)
2.سیستم‌های کشف و اعلام حریق اتوماتیک متعارف (معمولی)
3.سیستم‌های کشف و اعلام حریق اتوماتیک با قابلیت آدرس دهی ( آدرس پذیر)

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، سیستمی متشکل از تجهیزات الکترونیکی است که علاوه بر اعلام حریق، محل دقیق وقوع آن را تشخیص می‌دهند.

در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، هریک از تجهیزات، آدرس منحصر به خود را دارد؛ در نتیجه هنگام آتش‌سوزی با فعال شدن یک یا چندتا از آن تجهیزات می‌توان به طور دقیق، محل حریق را تعیین کرد و در نتیجه سریع‌تر اقدام به اطفا آن کرد، به عنوان مثال در زمانی که دتکتوری در وضعیت حریق یا خطا قرار بگیرد، شماره آدرس، نوع آن قطعه، زون یا منطقه ای که در آن نصب شده است و مشخصات محل نصب، روی صفحه کنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر، نشان داده می‌شود.

سیستم اعلام حریق متعارف

سیستم اعلام حریق متعارف یا CONVENTIONAL با استفاده از تجهیزات اعلام حریق، زون یا منطقه ای که دچار حریق شده است را مشخص می‌کند. در واقع مجموعه ای متشکل از دتکتور دود، حرارت، شستی اعلام حریق، فلاشر و آژیر است که عمل تشخیص حریق را در زون انجام می‌دهد.

تفاوت این سیستم با سیستم اعلام حریق آدرس پذیر این است که این نوع، تنها زون دچار حریق را مشخص می‌کند و به طور دقیق و جزئی نمی‌تواند محل آن را تشخیص دهد.

4 حالت سیستم اعلام حریق متعارف

در سیستم اعلام حریق ( سیستم کشف حریق ) کانونشنال یا متعارف، ممکن است 4 حالت رخ دهد:

حالت اول: حالت عادی که در این حالت، جریان عبوری از مدار کم و به میزان نرمال است و در این حالت چراغ سبز روشن است.

حالت دوم: ممکن است یکی از سیم ها دچار آسیب دیدگی و یا پارگی شده باشد؛ در این حالت، چراغ زرد که به معنی اشکال در سیستم است فعال می‌شود.

حالت سوم: هنگام وقوع حریق رخ می‌دهد و چراغ به رنگ قرمز در می‌آید.

حالت چهارم: زمانی رخ می‌دهد که سیستم دچار اتصال کوتاه شده باشد. اتصال کوتاه زمانی اتفاق می‌افتد که دو سیم با یکدیگر برخورد کرده و دچار اتصالی شده باشند که در این حالت نیز چراغ زرد روشن می‌شود.

تجهیزات اعلام حریق ( سیستم کشف حریق )

تجهیزات اعلام حریق شامل تجهیزات تشخیص حریق شامل دتکتورها و شستی‌ها، تجهیزات هشدار دهنده شامل آژیرها، فلاشرها، زنگ‌ها و …، پنل مرکزی و تجهیزات جانبی شامل مبدل‌ها، رله‌ها، جدا کننده اتصال کوتاه، تجهیزات ارتباطی، کابل‌ها، جعبه‌های تقسیم و … هستند. در ادامه به معرفی سه مورد از این تجهیزات، یعنی شستی سیستم کشف حریق، اینترفیس اعلام حریق و پنل مرکزی اعلام حریق می‌پردازیم:

اجزا سیستم اعلام حریق

شستی اعلام حریق

شستی‌های اعلام حریق را در مکان‌هایی مانند راه پله‌ها، راهروها و نزدیک به درب خروجی ساختمان که قابل رویت توسط افراد باشند قرار می‌دهند تا هنگامیکه که شخصی متوجه وقوع حریق در ساختمان شد، طلق پلاستیکی شستی را فشار دهد تا دستور اعلام حریق به سایر تجهیزات سیستم، داده شده و ساکنین ساختمان از وقوع حادثه با خبر شوند. این شستی از یک LED برخوردار است که در زمان فعال شدن سیستم کشف حریق، این چراغ روشن می‌شود.

شستی اعلام حریق

اینترفیس اعلام حریق

اینترفیس سیستم کشف حریق یا ماژول واسطه، برای هدایت و ایجاد ارتباط سیستم‌​های جانبی نظیر آسانسور و پمپ​‌های آتش‌​نشانی و اگزاست فن به کار می​‌رود. سیستم اعلام حریق به اینترفیس فرمان خاموش یا روشن می​‌دهد و اینترفیس روی عملکرد زون​‌ها تاثیر گذاشته و عملیات قطع یا وصل را انجام می‌​دهد.

اینترفیس اعلام حریق

پنل مرکزی اعلام حریق

اصلی ترین و مهم ترین بخش سیستم کشف حریق، کنترل پنل است. این قطعه وظیفه ایجاد هماهنگی بین تمام اجزا را دارد. کار پردازش دیتاها (اطلاعات) و تصمیم گیری را انجام می‌دهد. در این قطعه، کنترل پنل، سیستم اعلام حریق تمام کارها را توسط میکرو پروسسور ها انجام می‌دهند.

پنل اعلام حریق

قیمت سیستم اعلام حریق

قیمت سیستم اعلام یا کشف حریق، به عواملی همچون اتوماتیک یا موضعی بودن، متعارف و آدرس پذیر بودن آن، برند شرکت سازنده و اصالت آن و … بستگی دارد.

این تنوع برند و قیمت و… به شما این امکان را می‌دهد که در هنگام خرید، بهترین نوع مورد نظر خود را خریداری کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *